Stress- en slaapmanagement

Stress- en slaapmanagement

Focus op stress, slaap en energie. Chronische stress, slaap en energie problemen kunnen een negatieve impact hebben op je welzijn. Deze kunnen verbeterd worden door wetenschappelijk onderbouwde dieet-en levensstijl interventies. Je biologische klok is heel krachtig. En je kan hier controle over krijgen. Maak een afspraak voor stress- en slaapbegeleiding om meer energie in je dagelijks leven te krijgen.

Hartcoherentie

Wat is hartcoherentie

Hartcoherentie is een term die wordt gebruikt om de mate van samenhang tussen ons hartslagritme en ons ademhalingspatroon te beschrijven. Wanneer we inademen, versnelt ons hartritme en wanneer we uitademen, vertraagt het. Dit patroon van versnelling en vertraging is volkomen normaal en helpt ons lichaam om zich aan te passen aan verschillende situaties.

Ademhaling en hartritmevariabiliteit

Hartcoherentie verwijst naar de situatie waarin dit hartritme en ademhalingspatroon in een bepaalde frequentie en regelmatigheid plaatsvindt. Dit kan worden bereikt door bepaalde ademhalingstechnieken te gebruiken die onze hartritmevariabiliteit (HRV) beïnvloeden, wat de tijd tussen elke hartslag meet.

Positieve effecten van hartcoherentie

Hartcoherentie heeft een positieve invloed op ons lichaam en onze geest. Het kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Ook kan het ons helpen om beter te slapen, onze focus en concentratie te verbeteren en ons immuunsysteem te versterken. Dit komt omdat hartcoherentie ons autonome zenuwstelsel in evenwicht brengt, wat een belangrijke rol speelt bij onze fysieke en mentale gezondheid.

Biofeedbacktraining

Er zijn verschillende manieren om hartcoherentie te bereiken, zoals het volgen van ademhalingsoefeningen of biofeedbacktraining met behulp van technologie die onze HRV meet en ons feedback geeft. Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je hartcoherentie, kun je een afspraak maken om deze technieken te proberen onder begeleiding van een professional.

Slaapmanagement

Aanpak van slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen een grote impact hebben op ons dagelijks leven. Het is belangrijk om de oorzaken van uw slaapproblemen te begrijpen en een individueel plan op te stellen om deze problemen aan te pakken. Eerst wordt een grondig onderzoek uitgevoerd om de oorzaken van uw slaapproblemen te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een slaapdagboek en gesprekken over uw slaapgewoonten. Op basis van deze informatie zal ik samen met u een individueel plan opstellen voor slaaphygiëne. Dit kan inzichten bevatten over de biologische klok, bewegingsstrategieën, stressmanagement, timing van voeding en eventueel het aanraden van supplementen. Een van de belangrijkste aspecten van het plan zal het optimaliseren van de slaapomgeving zijn. Dit kan door het verminderen van licht- en geluidsoverlast, en het aanpassen van de temperatuur in de slaapkamer. Daarnaast zal ik u ook aanmoedigen om een regelmatig slaap-waakpatroon te volgen, en uw slaap- en waaktijden te regelen in lijn met uw biologische klok. Dit kan door het volgen van een vast bedtijd en wake-up tijd, en het vermijden van schermen en andere prikkels een uur voor het slapen gaan.

Hoe ziet zo’n sessie eruit?

Ik zal met je praten over uw slaapgewoonten, zoals de tijd waarop je naar bed gaat, hoe lang je slaapt en hoe vaak je wakker wordt gedurende de nacht. Ik zal je ook vragen stellen over uw dagelijkse routine, stressniveau en gebruik van cafeïne, alcohol en nicotine. Dit helpt me om een beeld te krijgen van je slaapomgeving en -gewoonten, en om te bepalen of er specifieke factoren zijn die jouw slaapkwaliteit kunnen beïnvloeden. Eenmaal deze informatie is verzameld, zal ik je uitleg geven over de biologische klok en hoe deze de slaap beïnvloedt. Ik zal je ook tips geven over slaaphygiëne, zoals hoe je een comfortabele slaapomgeving kunt creëren en hoe je jouw slaaproutine kan verbeteren. Hierbij zal ik ook aandacht besteden aan bewegingsstrategieën, stressmanagement, timing van voeding en eventueel aanraden van supplementen. Naast deze praktische tips, zal ik ook werken aan het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen (bv. hartcoherentie), progressieve spierontspanning of yoga-technieken. Ten slotte kan ik je ook opvolgen en aanpassingen aanbevelen aan uw slaaproutine, aan de hand van de resultaten die u heeft behaald. Het is belangrijk op te merken dat bij ernstige slaapproblemen of verdenking van bv slaapapneu, ik u zal doorverwijzen naar een slaaplabo waarmee ik samenwerk voor verdere evaluatie.